Blog

[BILI SMO] Posjet Energetskom centru Bračak

IMG_20170529_125954

U ponedjeljak 29.5.2017., u suradnji s Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske, posjetili smo maleni dvorac Bračak – veliki energetski centar čiju vizuru prepoznaju širom Europe.

Dvorac Bračak nalazi se u istoimenom naselju Bračak na području Grada Zaboka, a sagrađen je 1889. godine od strane obitelji Kulmer. Vrijednost dvorca ogleda se u povijesnom, kulturnom i krajobrazno-arhitektonskom aspektu te ima svojstvo kulturnog dobra.

Upisan je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske – Listu zaštićenih kulturnih dobara zajedno sa perivojem koji ga okružuje. Poslije Drugog svjetskog rata, od 1947. godine, u Dvorcu je s radom započela Dječja bolnica za plućne bolesti. Nakon izgradnje nove bolnice 2007. godine, Dvorac se prestao koristiti te je unatoč činjenici da je zaštićeno kulturno dobro, ispražnjen i ostavljen propadanju.

Godine 2011. OB Zabok i REGEA potpisuju ugovor o korištenju dvorca Bračak, a 26. kolovoza 2015. godine Krapinsko-Zagorska županija, temeljem Odluke Vlade Republike Hrvatske od 21. svibnja 2015., započinje radove na njegovoj obnovi kako bi se uspostavio Energetski centar Bračak koji će operativno voditi REGEA.

Energetski centri poznat su europski koncept poticanja poduzetništva u održivom korištenju energije, obrazovanja i promocije najbolje prakse te savjetovanja različitih ciljanih skupina. Financijsku potporu za izradu potrebne tehničke dokumentacije za obnovu objekta pružili su Ministarstvo regionalnog razvitka i fondova Europske unije i Krapinsko-zagorska županija 2012. godine. Sredstva za obnovu osigurao je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na inicijativu Krapinsko-zagorske županije uz potporu 10 županija Republike Hrvatske i svih 5 hrvatskih energetskih agencija.

Zgrada je obnovljena kao primjer energetske 20170529_144754izvrsnosti i spoj najsuvremenijih tehničkih rješenja i očuvanja kulturne baštine – ugrađena je toplinska izolacija s aktivnom parnom branom, energetski učinkovita vanjska stolarija, kotao za grijanje na pelete, visokoučinkoviti VRV sustav za hlađenje, visokoučinkovita ventilacija sa rekuperacijom, mikrokogeneracija na plin, centralni nadzorni i upravljački sustav koji upravlja GHVK sustavom i rasvjetom, visokoučinkovita rasvjeta (LED), punionica za električne automobile te spremnik zaskupljanje kišnice koja služi za ispiranje sanitarija. Dvorac sadrži i prostore i opremu za edukaciju (predavanja, radionice, seminare) u sklopu zgrade, ali i na otvorenome.

Kako nam je bilo, pogledajte u nastavku.

About Web Admin