Blog

[SEMINAR] Zaštita pročelja zgrada od požara

Poziv na seminar i premijerno predstavljanje priručnika

Zaštita pročelja zgrada od požara

 

logo grad 11025464_10206039292208097_2105323900_o

 

1

Masovne energetske obnove postojećih zgrada u Hrvatskoj neupitno će utjecati na manju potrošnju energije i višu kvalitetu života i rada u tim zgradama. No, zasigurno će utjecati i na požarno opterećenje odnosno rizik od požara ovisno o materijalima koji se koriste tijekom tih obnova. Hrvatska je Vlada u nekoliko navrata postrožavala i prilagođavala regulativu vezanu uz zaštitu od požara u zgradama.

Zaštita od požara je  2. bitno svojstvo za građevine, no kompleksnost zakonskih i podzakonskih akata, na primjer Pravilnika o otpornosti na požar i drugim zahtjevima koje građevine moraju zadovoljiti u slučaju požara, često dovodi do nerazumijevanja i pogrešne interpretacije, i u novogradnji i prilikom energetskih obnova.

Zašto potreba za ovakvim priručnikom?

Kako bi se svim donositeljima odluka i sudionicima u tom procesu omogućilo lakše i bolje razumijevanje ove kompleksne regulative, odlučeno je izraditi priručnik koji odredbe Pravilnika razrađuje na jednostavan način i uz brojne primjere.

Ovaj projekt, pokrenut na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, iznimno je važan, pogotovo u svjetlu raspisanih natječaja vezanih uz energetske obnove višestambenih zgrada i zgrada javnog sektora. Ovim priručnikom svim donositeljima odluka želi se skrenuti pažnju kako su energetske obnove zgrada jedinstvena prilika da se uz energetsku učinkovitost poveća i sigurnost u slučaju požara, a nikako suprotno.

Kada i gdje?

Pozivamo Vas da u svojem kalendaru rezervirate 17. svibnja u periodu od 11:00 do 13:00 sati za prezentaciju koja će se održati u Velikoj predavaonici na  Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Pored autora i stručnjaka za zaštitu od požara iz Hrvatske, pridružit će se i jedan od vodećih svjetskih stručnjaka za ovo područje Lars Boström, SP Technical Research Institute iz Švedske.

2 Kome je priručnik namijenjen?
Investitorima i projektantima, stručnjacima za zaštitu od požara, članovima strukovnih udruga, komorama arhitekata, inženjera, certifikatorima, studentima i profesorima na građevinskim i arhitektonskim fakultetima, inspektorima MUP-a, učenicima strukovnih škola, različitim programima cijelo-životnog obrazovanja te ostalim sudionicima u procesu energetskih obnova.

Nositelj projekta je Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a partner je SUPEUS (Studentska udruga za promicanje energetske učinkovitosti i savjetovanje). Ovaj projekt podržavaju HUZOP (Hrvatska udruga za zaštitu od požara), Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja.

Molimo Vas da, zbog lakše organizacije i ograničenog broja mjesta, čim prije klikom na jednu od ovih opcija pošaljete odgovor:

da                   ne

About Web Team