Croatian Energy Award

Savez za energetiku Hrvatske, inače nositelj dodjele godišnje “Nagrade za razvoj hrvatskog zelenog gospodarstva” (u 2014. godini nagrada je dodijeljena treću godinu za redom) i godišnje “Nagrade za kreativne i inovativne programe u turizmu s naglaskom na održivi razvoj” (u 2014. godini nagrada će se dodijeliti petu godinu za redom), ove je godine pokrenuo i program nacionalnog nagrađivanja i vrednovanja koji se odnosi na podršku profitnim i neprofitnim sustavima te pojedincima za razvoj održivog nacionalnog energetskog sektora i industrije.

U kategoriji neprofitna organizacija pripao je SUPEUS-u – Studentskoj udruzi za promicanje energetske učinkovitosti i savjetovanje. Kao ispunjenje ključnih kriterija za dodjelu nagrade ističu se jasan, značajan i pozitivan utjecaj na razvoj održivog energetskog sustava i industrije, medijski utjecaj te jasna vizija za dugoročnu budućnost nacionalne energetike i povezane industrije. Udruga SUPEUS osnovana je u cilju promicanja i savjetovanja u područjima energetske učinkovitosti, održive gradnje i obnovljivih izvora energije, a okuplja ambiciozni tim studenata tehničkih, prirodoslovnih i ostalih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Većina članova dolazi s Arhitektonskog fakulteta, Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Građevinskog fakulteta, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta te Ekonomskog fakulteta.

Kao poseban doprinos i razlog dodjele nagrade istaknuta je inicijativa i pokretanje tima za natjecanje Solar Decathlon Europe. Iz tog razloga, ovu nagradu smo odlučili posvetiti našem osnivaču, prvom i počasnom predsjedniku Udruge, Hrvoju Turibaku. On je prepoznao važnost i veličinu ovog projekta te je svojom ustrajnošću omogućio da se projekt pokrene.

Počašćeni i ponosni, zahvaljujemo cijeloj komisiji Saveza za energetiku Hrvatske koja je prepoznala naš trud i na ovaj nas način posebno pohvalila!  Želimo puno uspjeha i sreće cijelom timu Sveučilišta u Zagrebu, koji je već krenuo na put u Pariz, gdje će predstaviti Koncept memBRAIN!